Șerban Copoț a lansat cartea „ Manualul Exploratorului”, un ghid ce se adresează atât părinților, cât și copiilor. Evenimentul de lansare a fost unul plin de bucurie, la care au participat vedete, prieteni și familia sa. Mai multe lucruri interesante despre cum i-a venit ideea de a scrie aceasta carte și despre ce înseamnă pentru el acest proiect, ne-a dezvăluit în interviul de mai jos.
Ai înființat „Liga Exploratorilor”, ai lansat o carte, „ Manualul Exploratorului” și vei organiza tabere pentru copiii care vor să descopere natura. Când și cum ți-a venit ideea acestui proiect și cât a durat să-l pui în practică?
Manualul Exploratorului este un vis împlinit. Alături de frații mei mai mari am trăit plăcerea primelor expediții și am rămas cu amintiri neprețuite. Cred în puterea naturii de a oferi astfel de momente în familie. Pentru carte am început să lucrez acum 6 ani, însă umblu de mult timp pe „coclauri”, așadar experiența personală are un rol în scrierea ei. Îmi doream să existe o astfel enciclopedie de bune practici în natură de foarte mult timp pentru băieții mei. O carte frumos ilustrată, cu informații utile, structurată pe modelul de gândire al noilor generații și care să fie un pretext bun pentru întreaga familie de a avea activități în sânul naturii. Nu există? Atunci trebuie făcută! Acesta este raționamentul care a stat în spatele acestei cărți.
Ce informații găsesc copiii în carte și cum se pot înscrie pentru a participa în tabere?
Manualul Exploratorului este compilație de informații esențiale structurata pe 15 capitole. Cartea nu conține povestioare, ci este gândită să fie o unealtă prețioasă perfectă de pus în rucsac și luat în drumeții. Structurată foarte intuitiv, abordează pașii necesari unei ieșiri în natură, începând cu sugestii legate de hainele de drumeție, cum se organizează rucsacul, cum se face un adăpost, cum se folosește focul sau cuțitul și toporul în mod responsabil, până la cum se pescuiește, cum se conduce o barcă cu vele și cum se acordă primul ajutor. Nu sunt lucruri inventate de mine, ci sunt informații foarte utile, foarte atent structurate și prezentate.
În prima Tabără a Exploratorilor, mulțumită sponsorilor noștri de la Kaufland, 90 de copii din toată țara vor avea șansa de a participa gratuit. Vor primi uniforma exploratorului, rucsacul exploratorului complet echipat și – ce este cel mai important – cunoștinte despre viațta în sânul naturii de la cei 15 specialiști ai noștri. Trebuie doar ca părinții să intre pe www.ligaexploratorilor.ro și să îi înscrie în concursul de pe site. Este vorba despre un concurs simplu, care are ca scop oglindirea dorinței lor de a participa în tabără. Abia aștept să îi cunosc pe câștigători.
Ce vor învăța practic și cum vor fi organizate activitățile pe zile?
Cei 4 piloni ai programului sunt: orientarea, adăpostul, focul și primul ajutor. Fiecare copil va învăța aceste îndeletniciri pe perioada taberei, pentru că ni se par esențiale. Pe lângă acestea, programul va fi presărat cu activități de relaxare, concursuri, speologie, expediții în împrejurimi, toate desfășurate sub atenta supraveghere a specialiștilor noștri.
Tabăra Exploratorilor va avea loc între 28 iulie și 3 august
Ce ar trebui să știe părinții despre organizarea taberelor?
Ar trebui să știe ca Tabăra Exploratorilor se desfășoară în parteneriat cu Salvamont Lupeni și vom avea în permanență medic și psiholog la dispoziția noastră. Locația taberei este în stațiunea Straja din județul Hunedoara, perioada desfășurării este 28 iulie – 3 august, iar înscrierea în concursul de pe site-ul www.ligaexploratorilor.ro se face până în 15 iunie.
Ce crezi că le lipsește părinților și copiilor din ziua de azi, comparativ cu generațiile trecute și ce au în plus?
Eu cred ca tuturor ne lipsește o comunitate formată din familii interesate de dezvoltarea copiilor în armonie cu natura. Liga Exploratorilor asta vrea să fie – un cadru în care copiii noștri să trăiască bucuria vârstei lor, iar noi, părinții, să știm că ei sunt pregătiți să se descurce atunci când „rămân fără semnal”.
Ce îi sfătuiești pe părinții care nu au cât timp și-ar dori să petreacă cu cei mici în natură? De unde să înceapă?
Cred că prima „expediție” poate începe în parcul în care mergeți frecvent. Jucați-vă încercând să observați natura. Gâzele, florile, copacii, plantele sunt un subiect de discuție care stârnește curiozitatea celor mici. Oricând aveți ocazia, opriți-vă și ascultați cântecul unei păsări, indiferent că sunteți acasă, în parc sau în pădure. Cel mai important este să le insuflați dragostea pentru natură încet, fără grabă sau presiune. Totul se face în joacă și nu se întâmplă într-o săptămână.
În ce mod Manualul Exploratorului îi ajută și pe copii?
Trebuie să recunoaștem că uneori ne este foarte greu să ne deconectăm de la muncă și ne vin greu idei atunci când stăm cu copiii. Ce să faci cu copilul, dar să fie captivant și pentru tine? Manualul Exploratorului îți extinde foarte mult aria de subiecte comune și utile. Poți învăța alături de copilul tău să faci un adăpost, să identifici specii de copaci, să pescuiești sau să gătești la foc de lemn. Este o unealtă care poate fi folosită nu numai în drumeții, ci și în casă. Nodurile, lucrurile de bază în orientare sau pregătirea echipamentului se pot face și în casă.
Ai doi mici exploratori acasă, pe Tedi si pe Alex. Ce activități faci cu fiecare dintre ei, în funcție de vârstă și ce activități cu amândoi?
Băiatul cel mic, Alexandru, urmează etapele lui Tedi. Cu el suntem la capitolul dragoste pentru natură și descoperirea ei. Tedi (7 ani) este deja explorator, are 3 vârfuri de munți cucerite și se bucură de drumeții la fel ca mine. A făcut cunoștință cu amnarul, are propriul briceag pe care îl mânuiește cu grijă și dexteritate și deja are un bagaj de cunoștințe mai consistent.
Vor merge și băieții tăi în tabără?
Bineînțeles! Nu au cum să rateze asa ceva! Va fi o experiență de neuitat pentru toți.
Tu ai fost în tabere în copilărie? Ce amintiri frumoase ai din acea perioadă?
Pentru prima oară am mers în tabără la 14 ani. Din acest motiv, alături de prietenii mei, am compensat facaând nenumărate expediții în Dobrogea. Fie ca era vorba de pădurea Babadag, Hagieni sau la pescuit, pe malul mării, ne distram grozav și ne amintim cu plăcere de câte ori ne întâlnim. Când mergeam la pescuit, luam cu noi doar apă, pâine, sare și o bucată de tablă pe care prăjeam scoicile și peștii pe care îi prindeam. Ne distram grozav!
Care este următoarea aventură pe care o plănuiești cu cei mici în această vară?
Clar, Tabăra Exploratorilor va fi cea mai tare aventură! Vom face și alte mici ieșiri, dar principala activitate a verii va fi tabăra.
Șerban Copoț își dorește să viziteze Jungla Amazoniană
Dar când vor fi mari? Unde vreți să călătoriți și ce vreți să vizitați împreună?
Vreau să vedem top cele mai frumoase minuni naturale ale lumii. Am pe listă Jungla Amazoniană, Cascada Victoria, pădurea de arbori de sequoia din SUA sau cascada Angel din Venezuela. Aș vrea să merg cu ei și in Sri Lanka să revăd, alături de ei, locuri prin care am mers cu Asia Express. De data asta vreau să mă și bucur de ele pentru mai mult timp. Avem o lume întreagă de cutreierat 🙂
Care sunt cele mai importante lucruri despre viață și natură pe care Tedi și Alex le-au învățat până acum, de la tine?
Un singur lucru este important – DRAGOSTEA. Dacă iubim natura o și protejăm, ne și bucurăm de ea și ne și încărcăm de la ea cu sănătate.
Ce alte proiecte te mai gandesti să desfășori în cadrul „Ligii Exploratorilor”?
Taberele se vor înmulți de la un an la altul și se vor diversifica. Am în plan să fac și tabere de sailing (navigat) în care copiii să învețe să conducă o ambarcațiune. Am de gând să fac grupuri expediționare cu care să cutreierăm țara pe perioade de mai multe zile. Avem multe planuri frumoase.
În ce alte proiecte vei mai fi implicat?
În afara celor de televiziune (emisiunea „iUmor”, la Antena 1), ma voi axa pe Liga Exploratorilor și pe cel mai important proiect al meu: familia.
One Comment
Sunt profesor de sport și am un grup de 10copii cu care fac tot felul de activități în satul în care locuiesc.Vreau să cumpăr manualul exploatatorului și nu am găsit nici o ofertă.Mentionez că am ieșit cu copiii pe malul Moldovei,la cort,prelate pe fringii între copaci,pescuit, grătare,foc de tabără…Am o barcă pneumatică cu care am făcut câteva ore de inițiere.Am și ceva filmulețe.Sunt pensionar,dar copiii încă mai vor să facă activități cu mine (nu au cu cine altcineva) Ajutați-ma să obțin cartea.Multumesc anticipat.